Technik mechanik

W programie nauczania realizowana jest nauka z następujących przedmiotów zawodowych:
  • Podstawy konstrukcji maszyn,
  • Podstawy sterowania i regulacji maszyn,
  • Technologia obróbki skrawaniem,
  • Podstawy technik wytwarzania,
  • Organizacja procesów produkcji,
  • Działalność gospodarcza w branży mechanicznej,
  • Język angielski zawodowy w branży mechanicznej,
  • Konstrukcje maszyn,
  • Programowanie i obsługa obrabiarek sterowanych numerycznie,
  • Procesy produkcji,
  • Techniki wytwarzania-zajęcia praktyczne.
W trakcie trwania nauki w technikum mechanicznym uczeń przystępuje do dwóch egzaminów kwalifikacyjnych:
  •  MEC.05- Użytkowanie obrabiarek skrawających
  • MEC.09- Organizacja i nadzorowanie procesów produkcji maszyn i urządzeń 
Absolwent  technikum mechanicznego potrafi:
  • obsługiwać obrabiarek  konwencjonalnych i numerycznych,
  • posługiwać się narzędziami do obróbki ręcznej i mechanicznej,
  • zastosować różne systemy mocowania narzędzi i przedmiotów na obrabiarkach,
  • pisać programy i wprowadzać korekty do programów obróbczych na maszynach CNC,
  • posługiwać się nowoczesnymi przyrządami pomiarowymi oraz wykonywać przy ich pomocy pomiary części maszyn,
  • instalować i uruchamiać maszyny i urządzenia,
  • organizować procesy produkcji i wytwarzania części maszyn na obrabiarkach,
  • montować, instalować i uruchamiać maszyny i urządzenia,
  • komunikować się i odczytywać rysunki techniczne i inne dokumentacje,
  • komunikować się i posługiwać dokumentacją w języku angielskim.

Absolwent technikum,  który zda egzamin maturalny może podjąć dalsze kształcenie na dowolnym kierunku studiów.

Absolwent technikum mechanicznego może pracować między innymi na następujących stanowiskach:
  • technik mechanik,
  • operator obrabiarek konwencjonalnych i numerycznych,
  • pracownik działu kontroli jakości,
  • monter maszyn i urządzeń,
  • ślusarz narzędziowy,
  • pracownik średniego nadzoru technicznego,
  • pracownik obsługi i konserwacji maszyn i urządzeń,
  • pracownik działu przygotowania technologii produkcji,
  • pracownik działów pomocniczych w przedsiębiorstwach takich jak zaopatrzenia i zbyt.
Skip to content